Clasa Montessori

Școala „Maria Montessori”, Iași funcționează într-o clădire pe cât de mare, spațioasă și luminoasă, pe atât de primitoare, inspirătă din mediul familial cald, propice activităților care dezvoltă personalitățile elevilor.

Clasele sunt atent aranjate și ordonate după principiile Montessori. Mesele și scaunele sunt pe măsura copiilor, rafturile sunt de mărime medie și permit accesul facil la materialele Montessori.

Ordinea reprezintă un principiu fundamental spre care îi vom ghida pe copii. După ce au terminat de lucrat cu un anumit material, tot ei îl duc înapoi pe raft, așezându-l exact în locul de unde l-au luat, pentru a ști unde să-l găsească altădată, sau pentru ca un alt copil să îl poată folosi.

Oferim elevului libertatea de a se mișca în clasă după voia sa, fie pentru a observa activitatea unui grup în care dorește să se implice, fie pentru a lua un material, fără a-l îngrădi în a-și desfășura activitățile.

Avem reguli și le respectăm de la mic la mare. Avem ordine în mediul nostru și o prețuim. Oricât de simplu sau dificil ar părea, tocmai ordinea și regulile fac ca activitățile din clasele noastre să creeze o imagine reală de calm și armonie, în care școlarii sunt stăpâni pe situație, siguri pe ei și desfășoară cu calm activitățile în care se implică. Pedagogul poate părea doar un observator într-un mediu care transmite autodisciplină și libertate.