Materiale Montessori

„Nimic nu intră în minte, care nu trece mai întâi prin mâini”.
– Dr. Maria Montessori

Materialele sunt concepute fiecare pentru a satisface una sau mai multe nevoi specifice ale copilului, iar fiecare bucată a fost dezvoltată în contextul tuturor celorlalte. Acestea sunt oferite copilului într-o secvență care promovează întinderea treptată a învățării și înțelegerii. În plus, nu numai că materialele se referă la toate celelalte din clasă, dar se referă și la cele pe care copilul le-a lucrat cu o clasă anterioară, precum și la cele pe care le va vedea în următoarea clasă Montessori, când va avansa în vârstă.

Fiecare bucată de material are ceea ce este cunoscut ca un „control al erorii”. Dacă copilul a făcut ceva incorect, va fi evident. Forma geometrică, de exemplu, nu se va potrivi cu gaura; apa se va vărsa pe masă sau ultima etichetă nu se va potrivi cu ultima imagine. Copilul fiind capabil să-și vadă propria greșeală, materialul îi permite să lucreze independent.

Materialele Montessori încorporează curriculumul de învățare și sunt concepute pentru a stimula copilul în gândirea logică și descoperirea independentă. Profesorul Montessori arată cum să folosească materialele în mod independent și acesta se angajează cu ele, în ritmul său și în funcție de propriile nevoi și interese. În acest fel, copilul trăiește curriculumul de învățare într-un format  personalizat.

Materialele Montessori sunt provocatoare, ispititoare și ușor de utilizat. Cu toate acestea, sub frumusețea și simplitatea lor, se află o intenționalitate profundă. Materialele Montessori, din orice clasă dată, oferă o învățare și o descoperire suficientă pentru a se întinde pe o perioadă de trei ani de dezvoltare a fiecărui copil.