Despre Maria Montessori

Maria Montessori s-a născut în 1870 în Chiravalle, provincia Ancona, din Italia.

După absolvirea Facultății de Medicină a Universității din Roma în 1896 a devenit medic, fiind prima femeie medic din lume.
Preocupările din domeniul psihiatriei au condus-o spre studiul copiilor cu deficiențe, pe care i-a observat îndeaproape. În tratarea lor a folosit atât metode medicale cât şi metode pedagogice, care au dat rezultate bune în planul dezvoltării psihice. Mulți dintre acești elevi au trecut standardele de testare cu scoruri peste medie.

În 1898 s-a născut unicul său fiu, Mario Montessori. Între aceștia s-a creat o strânsă legătură. Au colaborat şi au călătorit împreună. După moartea mamei sale, Mario i-a continuat munca.

În 1901, Maria Montessori s-a dedicat studiilor de filosofie a educației şi antropologie.

S-a angajat la Şcoala Pedagogică a Universității din Roma, obținând postul de lector. Aici a avut şansa de a lucra cu copii ,,normali”.

În 1907 a deschis Casa dei Bambini pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, într-unul dintre cele mai sărace cartiere din San Lorenzo, Italia. Acolo a folosit propria metodă pedagogică, care mai târziu îi va purta numele: Metoda Montessori.

În 1909 a organizat primele cursuri de inițiere a educatoarelor şi tot atunci a apărut ediția întâi a cărții: ,,Metoda pedagogiei ştiințifice aplicată la educația copiilor mici”, la care au participat 100 de studenți.

În 1911 a aplicat experimentarea metodei în şcolile elementare, ceea ce a condus la apariția cărții ,,Autoeducația în şcolile elementare”.

În 1913 a făcut prima vizită în Statele Unite unde Asociația Educațională Montessori a fost fondată de Alexander Graham Bell și soția sa, Mabel.

În 1929 a înființat Asociația Montessori Internationale (AMI) din Amsterdam, Olanda.

În 1939 Maria Montessori și fiul său au călătorit în India pentru a oferi o serie de cursuri de pregătire cadrelor didactice. Ambii au fost reținuți în India în timpul celui de-al doilea război mondial.

În 1947 Maria Montessori a fondat un centru de instruire în Londra și a continuat șederea în India.

În 1949, 1950 și 1951 Maria Montessori a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

În 1952 s-a stins din viață în Olanda.


Moștenirea ei a fost susținută și continuată prin activitatea fiului său și a Asociației Montessori Internationale.

Maria Montessori a condus cursuri internaționale, congrese, a ținut conferințe – care au fost punctul de plecare în definitivarea lucrărilor: ,,Educația pentru o lume nouă”, ,,Educația cosmică”, ,,De la copilărie la adolescență”, ,,Mintea absorbantă”, ,,Reconstrucția în educație”, ,,Formarea omului”, ,,Educația spre libertate”, ,,Descoperirea copilului”, etc.


Mario şi-a însoțit mama în turnee, a asistat-o în conducerea cursurilor, au fondat Association Montessori Internationale (1929) – organizație ce viza formarea profesorilor, activitățile şcolilor şi societăților Montessori din întreaga lume. Renilde, fiica lui cea mică, a fost până în anul 2000 secretar general, iar apoi preşedintele AMI.
În 1956 Mario a publicat cartea: ,,The Human Tendencies and Montessori Education”.
În 1976 a inițiat primul curs de formare de formatori.
După o perioadă de boală, a murit la 10 februarie 1982, iar activitatea a fost continuată de Renilde Montessori.