Activitățile din afara clasei

„Piciorul este nobil. A merge pe jos este nobil. Datorită picioarelor, copilul care se plimbă deja se poate aștepta din exterior să răspundă la întrebările sale secrete. ”
– Dr. Maria Montessori

Atunci când vrea să iasă, primul instinct al tânărului copil de școală primară este să deschidă ușa și să plece. Indiferent dacă scopul este de a cumpăra fructe sau flori sau de a vizita biblioteca, parcul sau pădurea. Cei de 6 sau 7 ani au nevoie de sprijin pentru a planifica ceea ce este necesar și a stabili exact unde trebuie să ajungă.

Acum îi ajutăm să se gândească singuri la buget, hărți, haine, la planificarea activității, făcând ceea ce au nevoie pentru a fi în siguranță și pentru a împlini scopul propus.

În același timp, copiii mai mari  planifică și organizează vizite mai complexe, care pot implica apeluri telefonice, iar căutările pe internet fac parte din proces.

Aceste „ieșiri” pot fi desfășurate pe o perioadă de o zi sau mai multe zile.

Întotdeauna, în astfel de ieșiri, copiii sunt însoțiți de adult, dar acesta nu intervine în caz că planurile nu sunt corect proiectate. Orice eșec este o experiență pentru copil.