O zi obișnuită

Când ajung în clasă, la începutul zilei, mulți copii au deja o idee clară despre ceea ce intenționează să lucreze. Merită repetat: mulți copii vin și își încep munca fără nici o intervenție sau direcție sugerată de către Ghidul lor. Adesea, vor avea loc mici conversații, în vestiar, între doi sau mai mulți copii, în timp ce își pun pantofii de interior, despre ce își propun să lucreze peste zi.  Acest tip de discuții se prelungește și pe durata micului dejun.

Pe măsură ce grupurile de lucru se stabilesc, la începutul zilei copiii privesc, de asemenea, ce prezentări (lecții) au în acea zi. Acestea nu sunt programate pentru anumite momente. Calendarul lor este ales de Ghid și este flexibil pentru a permite copiilor să se implice și  pentru a continua lucrul neîntrerupt.      Într-o comunitate de vârstă mixtă, Ghidul poate avea probabil o conversație rapidă de jumătate de oră cu cei care au nevoie de mai mult sprijin pentru a începe, înainte de a aduna un grup mic pentru prima prezentare a zilei. Copiii aduc de pe raft materialele de care are nevoie Ghidul și se prezinta  lecția de 15-20 de minute, arătând copiilor cum să le folosească. Ei înțeleg că, odată prezentat materialul, slujba lor este de a-l folosi pentru a obține rezultatul dorit. La sfârșitul prezentării, 3 dintre copii încep să lucreze în continuare cu materialul prezentat, ceilalți își iau alte lucrări și se vor întoarce la acest material mai târziu, când primul grup a finalizat lucrul și a dus materialul pe raft.

După ce a finalizat prima prezentare, Ghidul poate invita unul sau doi copii să se pregătească pentru întâlnirile individuale. Se urmărește o recapitulare a activităților desfășurate de ei pe parcursul unei săptămâni. Ghidul și elevii parcurg materialele lucrate, au loc discuții privind ce se întâmplă bine și orice se dovedește dificil. În funcție de copil, Ghidul  poate întreba ce plan are elevul pentru săptămâna următoare sau poate exprima dacă este de acord cu obiectivele propuse de acesta.

Dimineața se desfășoară cu această mare varietate de activități, intercalate cu prezentări ale Ghidului, întâlnirile individuale și nenumărate alte întrebări și conversații care alcătuiesc viața comunității elementare.

La ora 12.45, un copil atrage atenția tuturor, printr-un sunet de clopoțel, iar  trei copii sunt pe cale să prezinte clasei munca lor, ca urmare a prezentării unui material, de dimineață, de către profesor.

La ora 13  copiii au așezat masa, s-au servit unul pe celălalt și s-au spălat, apoi se îndreptă în curte pentru relaxare și mișcare.

După-amiaza, activitatea este centrată pe activități de realizare a proiectelor începute în prima parte a zilei, folosind mijloace proprii din mediu, accesează variante opționale participand la diverse ateliere desfașurate in instituție sau inițiază “ieșiri în afara clasei”.

La sfârșitul ciclului de muncă, după-amiaza, copiii își completează lucrul în comunitate, se ocupă de cameră și se îngrijesc de plante și animale. Înainte ca toți să termine programul pentru relaxare, la 17.30, parcurg activitatea „Citiți cu voce tare” – când Ghidul sau un copil  citește timp de 20-30 de minute.

Programul zilnic

 • Connector.

  8:00 – 8:30

  primire copiii și circle time (integrarea copilului în atmosfera grupului)

 • Connector.

  8:30 – 9:00

  pregătirea și servirea micului dejun

 • Connector.

  9:00 – 11:00

  activități educaționale conform programei Montessori, pe arii curriculare

 • Connector.

  11:00 – 11:30

  pregătirea și servirea fructului

 • Connector.

  11:00 – 13:00

  activități educaționale conform programei Montessori – desfășurate în sala de curs și/sau în sala de sport, grădină, parc, muzeu, bibliotecă, etc.


 • Connector.

  13:00– 14:00

  pregătirea și servirea mesei de prânz

 • Connector.

  14:30 – 15:00

  activități de relaxare

 • Connector.

  15:00 – 17:00

  activități opționale – engleză, germană, sport, muzică, pictură, teatru, ateliere de gătit, croitorie, arhitectură…

 • Connector.

  17:00 – 17:30

  Pregatirea mediului pentru o nouă zi, îngrijirea animăluțelor, a plantelor

 • Connector.

  17:30 – 18:00

  Activitatea de încheiere de programului – “ Citiți cu voce tare” activitate susținută de către profesor sau de către elevi

 • Connector.

  18:00

  Închiderea programului – toți elevii părăsesc sala de curs