Clasa montessori

Școala „Maria Montessori”, Iași funcționează într-o clădire pe cât de mare, spațioasă și luminoasă, pe atât de primitoare, inspirătă din mediul familial cald, propice activităților care dezvoltă personalitățile elevilor.

Clasele sunt atent aranjate și ordonate după principiile Montessori. Mesele și scaunele sunt pe măsura copiilor, rafturile sunt de mărime medie și permit accesul facil la materialele Montessori.

Ordinea reprezintă un principiu fundamental spre care îi vom ghida pe copii. După ce au terminat de lucrat cu un anumit material, tot ei îl duc înapoi pe raft, așezându-l exact în locul de unde l-au luat, pentru a ști unde să-l găsească altădată, sau pentru ca un alt copil să îl poată folosi.

Oferim elevului libertatea de a se mișca în clasă după voia sa, fie pentru a observa activitatea unui grup în care dorește să se implice, fie pentru a lua un material, fără a-l îngrădi în a-și desfășura activitățile.

Avem reguli și le respectăm de la mic la mare. Avem ordine în mediul nostru și o prețuim. Oricât de simplu sau dificil ar părea, tocmai ordinea și regulile fac ca activitățile din clasele noastre să creeze o imagine reală de calm și armonie, în care școlarii sunt stăpâni pe situație, siguri pe ei și desfășoară cu calm activitățile în care se implică. Pedagogul poate părea doar un observator într-un mediu care transmite autodisciplină și libertate.

Sala de curs

Clasele elementare sunt spații frumoase și inspiratoare, care oferă oportunități de conectare la lume și la univers. Camerele luminoase și spațioase sunt pregătite cu grijă pentru a satisface toate nevoile de dezvoltare a copilului și sunt create pentru a susține independența maximă practic, social și academic.
Mobilierul, mese și scaune moderne, din lemn, sunt amplasate în jurul camerei, în timp ce rafturile sunt umplute cu materiale care îi aduc copilului toate aspectele culturii.

Materiale Montessori

Materialele sunt concepute fiecare pentru a satisface una sau mai multe nevoi specifice ale copilului, iar fiecare bucată a fost dezvoltată în contextul tuturor celorlalte. Acestea sunt oferite copilului într-o secvență care promovează întinderea treptată a învățării și înțelegerii. În plus, nu numai că materialele se referă la toate celelalte din clasă, dar se referă și la cele pe care copilul le-a lucrat cu o clasă anterioară, precum și la cele pe care le va vedea în următoarea clasă Montessori, când va avansa în vârstă.

Fiecare bucată de material are ceea ce este cunoscut ca un „control al erorii”. Dacă copilul a făcut ceva incorect, va fi evident. Forma geometrică, de exemplu, nu se va potrivi cu gaura; apa se va vărsa pe masă sau ultima etichetă nu se va potrivi cu ultima imagine. Copilul fiind capabil să-și vadă propria greșeală, materialul îi permite să lucreze independent.

Materialele Montessori încorporează curriculumul de învățare și sunt concepute pentru a stimula copilul în gândirea logică și descoperirea independentă. Profesorul Montessori arată cum să folosească materialele în mod independent și acesta se angajează cu ele, în ritmul său și în funcție de propriile nevoi și interese. În acest fel, copilul trăiește curriculumul de învățare într-un format personalizat.

Materialele Montessori sunt provocatoare, ispititoare și ușor de utilizat. Cu toate acestea, sub frumusețea și simplitatea lor, se află o intenționalitate profundă. Materialele Montessori, din orice clasă dată, oferă o învățare și o descoperire suficientă pentru a se întinde pe o perioadă de trei ani de dezvoltare a fiecărui copil.