program

Programul școlii este unul extins, oferind posibilitatea elevilor să aprofundeze informația fără să aibă presiunea temelor de acasă după terminarea orelor

O zi obișnuită

în mediul Montessori

Când ajung în clasă, la începutul zilei, mulți copii au deja o idee clară despre ceea ce intenționează să lucreze.

  • Unii copii vin și își încep muncă fără nici o intervenție sau direcție sugerată de către Ghidul lor. Adesea, vor avea loc mici conversații, în vestiar, între doi sau mai mulți copii, în timp ce își pun pantofii de interior, despre ce își propun să lucreze peste zi. Acest tip de discuții se prelungește și pe durata micului dejun. Pe măsură ce grupurile de lucru se stabilesc, la începutul zilei copiii află ce prezentări (lecții) au în acea zi. Acestea nu sunt programate pentru anumite momente. Calendarul lor este ales de Ghid și este flexibil pentru a permite copiilor să se implice și pentru a continua lucrul neîntrerupt.
  • Într-o comunitate de vârstă mixtă, Ghidul poate avea probabil o conversație rapidă de jumătate de oră cu cei care au nevoie de mai mult sprijin pentru a începe, înainte de a aduna un grup mic pentru prima prezentare a zilei. Copiii aduc de pe raft materialele de care are nevoie Ghidul și se prezintă lecția de 15-20 de minute, arătând copiilor cum să le folosească. Ei înțeleg că, odată prezentat materialul, slujba lor este de a-l folosi pentru a obține rezultatul dorit. La sfârșitul prezentării, 3 dintre copii încep să lucreze în continuare cu materialul prezentat, ceilalți își iau alte lucrări și se vor întoarce la acest material mai târziu, când primul grup a finalizat lucrul și a dus materialul pe raft.
  • După ce a finalizat prima prezentare, Ghidul poate invita unul sau doi copii să se pregătească pentru întâlnirile individuale. Se urmărește o recapitulare a activităților desfășurate de ei pe parcursul unei săptămâni. Ghidul și elevii parcurg materialele lucrate, au loc discuții privind ce se întâmplă bine și orice se dovedește dificil. În funcție de copil, Ghidul poate întreba ce plan are elevul pentru săptămâna următoare sau poate exprima dacă este de acord cu obiectivele propuse de acesta. Dimineața se desfășoară cu această mare varietate de activități, intercalate cu prezentări ale Ghidului, întâlnirile individuale și nenumărate alte întrebări și conversații care alcătuiesc viața comunității elementare.
  • La ora 12.45, un copil atrage atenția tuturor, printr-un sunet de clopoțel, iar trei copii sunt pe cale să prezinte clasei munca lor, ca urmare a prezentării unui material, de dimineață, de către profesor.
  • La ora 13 copiii au așezat masa, s-au servit unul pe celălalt și s-au spălat, apoi se îndreptă în curte pentru relaxare și mișcare.
  • După-amiaza, activitatea este centrată pe activități de realizare a proiectelor începute în prima parte a zilei, folosind mijloace proprii din mediu, accesează variante opționale participând la diverse ateliere desfăşurate în instituție sau inițiază “ieșiri în afara clasei”.
  • La sfârșitul ciclului de muncă, după-amiaza, copiii își completează lucrul în comunitate, se ocupă de cameră și se îngrijesc de plante și animale.
  • Înainte ca toți să termine programul pentru relaxare, la 17.30, parcurg activitatea „Citiți cu voce tare” – când Ghidul său un copil citește timp de 20-30 de minute.
  • 8:00 – 8:30

    primire copiii și circle time (integrarea copilului în atmosfera grupului)

  • 8:30 – 9:00

    pregătirea și servirea micului dejun

  • 9:00 – 11:00

    activități educaționale conform programei Montessori, pe arii curriculare

  • 11:00 – 11:30

    pregătirea și servirea fructului

  • 11:00 – 13:00

    activități educaționale conform programei Montessori – desfășurate în sala de curs și/sau în sala de sport, grădină, parc, muzeu, bibliotecă, etc

  • 13:00– 14:00

    pregătirea și servirea mesei de prânz

  • 14:30 – 15:00

    activități de relaxare

  • 15:00 – 17:00

    activități opționale – engleză, germană, sport, muzică, pictură, teatru, ateliere de gătit, croitorie, arhitectură…

  • 17:00 – 17:30

    Pregatirea mediului pentru o nouă zi, îngrijirea animăluțelor, a plantelor

  • 17:30 – 18:00

    Activitatea de încheiere de programului – “ Citiți cu voce tare” activitate susținută de către profesor sau de către elevi

  • 18:00

    Închiderea programului – toți elevii părăsesc sala de curs

scoala maria montessori din iasi

metode diferite

Educația alternativă hrănește setea de cunoaștere a elevului și îi oferă un mediu special pregătit pentru a-l ghida în descoperirile sale

scoala maria montessori din iasi

Dezvoltarea caracterului

Creștem adulți responsabili, cu o stimă de sine ridicată, independenți în decizii, cu un simț colaborativ ridicat.

scoala maria montessori din iasi

CREATORII PROPRIULUI ECOSISTEM

Copiii cresc într-un mediu sigur, sănătos, plăcut și ordonat, care devine un model pentru viitorii adulți încrezători, autodisciplinați și independenți

Activitățile din afara clasei

Atunci când vrea să iasă, primul instinct al tânărului copil de școală primară este să deschidă ușa și să plece. Indiferent dacă scopul este de a cumpăra fructe sau flori sau de a vizita biblioteca, parcul sau pădurea. Cei de 6 sau 7 ani au nevoie de sprijin pentru a planifica ceea ce este necesar și a stabili exact unde trebuie să ajungă.

Acum îi ajutăm să se gândească singuri la buget, hărți, haine, la planificarea activității, făcând ceea ce au nevoie pentru a fi în siguranță și pentru a împlini scopul propus.

În același timp, copiii mai mari planifică și organizează vizite mai complexe, care pot implica apeluri telefonice, iar căutările pe internet fac parte din proces.

Aceste „ieșiri” pot fi desfășurate pe o perioadă de o zi sau mai multe zile.

Întotdeauna, în astfel de ieșiri, copiii sunt însoțiți de adult, dar acesta nu intervine în caz că planurile nu sunt corect proiectate. Orice eșec este o experiență pentru copil.

steluta tesori

Piciorul este nobil. A merge pe jos este nobil. Datorită picioarelor, copilul care se plimbă deja se poate aștepta din exterior să răspundă la întrebările sale secrete.

Dr. Maria Montessori

Programul zilnic

în mediul Montessori